2007. augusztus 14., kedd

Erdélyország 1.

Volt egy pár nap külhonban, Erdély, sok mindenről lehetne írni, talán lesz más is, most az első napokról, még Magyarhonból: Tiszadobon zongorafesztivál volt, kedves dolgok, mindenki sürög-forog, a fél falu rendező, bár a kastély étterme nem remekel, ráadásul vacsora közben kétszer esik a hátamra egy dinnyemag nafgyságú és alakú bogár a mennyezetről. Másnap Tisza-holtág, algásodással is jó, kis törpeharcsák a sekély vízben, a paradicsomnak paradicsomíze van (mikor ezt megemlítem a szállásadómnak, szétröhögi magát "Komolyan?", mintha az Budapesten olyan természetes lenne). Aztán Tiszavasváriban megállunk egy kis boltnál, az ország egyik legkisebb városáról van szó, tehát város, bent fa rekeszekben 2-3 kilós fagyott csirkenyak-farhát tömbök kaphatóak, nyilván igény van rá (az egyik helyi lakos ki is akad, "de hát van rajta hús is" jön az indoklás), 100 forint kilója, a sor a pénztárnál fakultatíve halad, az öreg néni "úgysem siet, nem igaz?", családias gasztronómiai nyomor, igénytelenség.
Átlépünk az elmaradott Romániába, ahol a hipermarket választéka sokkal nagyobb, mint itthon (biztos nagyobb piac, más tradíciók és szokások, de hát azért a 80-as években tömegek éheztek, mi meg toltuk be a pörköltbe mártott vínersnicliket. Az ám, az utóbbi évek legsikeresebb magyar étele amúgy is az illatos csirkének nevezett rántotthúsrizzselvagykrumplivalbőolajbanvastagpanírral, erről ennyit), és állítólag ez egy elmaradott ország. Persze pénzük nincs, és az árak kb. mint az itthoniak (jó, azért inkább alacsonyabbak).
Szóval ennyit a kultúrfölényről meg a balkánozásainkról.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tényleg azt hitted hogy ez máshogy van?
...erről mindig a milyen-jó-a-magyar-oktatás-színvonala-bezzeg-az-amerikaiak-milyen-buták című lemez jut eszembe....ha valaki tényleg be akarja magát csapni, hát csak tessék, váljék egészségére, nyilván enélkül szörnyű kicsi egónk összeroppanna a valóság súlya alatt...
jaj az nem lehet, hogy a románok jobbak!!! ...és kizárt hogy lenne okos amerikai...
tényleg, mekkora most nálunk az analfabéták aránya?...én az elmúlt évben kettőt is láttam (majd mesélek), a választ előre is köszönöm
t

Unknown írta...

ja, nem, csak mégis az embernek vannak előzetes beállítódásai, igazából nem mentem oda rettegve, meg nem vártam Ceausescu-féle árubőséget. Inkább a magyar állapotok rémítettek el, jóllehet, itt jóval többet keresnek az emberek.