2007. július 26., csütörtök

Ká ország, ká negyed

Az építészeben az a jó, hogy alkotásai kicsit tovább maradnak a helyükön, mint az átlagos tárgyak, így sokat mesélhetnek az utókornak. Lásd például a főváros 6. kerületének összeomló házait, amelyek szűk kis telkeken épültek, nyilván profitmaximalizálás miatt, azokon a pici, volt szőlőtermő területeken.

Újabb hírek jöttek a kormányzati negyedről, s lám "A TriGránitnak most is szerencséje volt, a tavaly lezajlott helykijelölő pályázaton kiderült, hogy az állam a WestEnd szomszédságában képzelte el az új kormányzati negyedet." Hihetetlen mázli, a riverrel feljön a nyerő lap, gondolom, Demjánék most indiánszökdelésben ugrálnak otthon.

Ne tessenek minket ennyire hülyének nézni.

A kormányzati negyed mostani helyével szinte csak gond van, ezt nem én mondom, hanem építészek. Nyilván nem véletlen a helyválasztás, a lobbizás persze nem tiltott szerencsejáték, s az egészből nyilván jól jön ki mindenki, emlékszünk, hogy a Művészetek Palotájának öntisztító, mise en abyme-ként is értelmezhető seggkinyaló vécéi is csak hármoszor annyiba kerültek, mint az az eredeti ajánlatban szerepelt (amúgy ez elég általános mentality idehaza, kijön a szerelő, előzőleg a telefonba mond valamit, de kiderül, hogy egy kicsit drágább lesz, kiment a düzniszelep színfoka).

De hát itt jön be az épített környezet úgymond nehézkessége: ahogy a Nemzeti Színház rákosan túlburjánzó nagypolgári-hányinger külseje-belseje is velünk marad még pár évtizedig, úgy a Demján-féle kormányzati negyed is pár dekádig hirdetni fogja a Köztársaság ezidejű állapotját. Szép mementó lesz, nyilván a Skála Kópé egy modernizált verziója lesz a kabalafigura, de milyen jóóóól kijövök, ha bemegyek.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kabalafigura nagy flash, már én is szinte látom magam előtt, annyira gagyi lesz, hogy szinte meg is szerettem máris. Az megbocsáthatatlan, ha hülyének néznek, de azzal már megbírkózom valahogy, ha tök hülyének.
A Nemzeti Színházat érzem, már jó ideje le akartad írásban is fikázni, nem baj, ki kellett annak jönnie. Nekem mondjuk tetszik, de erről nem vitatkozom. A lényegi tartalomhoz no comment.