2009. június 3., szerda

Heraklész

Nadal kiesett a Roland Garroson, 31 meccs, 4 év, bajnoki cím után kikapott. Soderling verte meg, nincsenek jó viszonyban, elég sima meccs volt.

Mitikus dolog ez, mindenki Federerre várt, megnyeri-e végre a RG-t, Nadallal elbánik-e a döntőben, ha valalki, akkor esetleg ő, meg általában, ki veri meg Nadalt, meg lehet-e verni három játszmában salakon.

John McEnroe szerint kettőt esetleg lehet ellene nyerni. Hármat nem. Másnap kikap.

Szerényen kapott ki, nem öt játszmában, azokban nyerni szokott. Ha öt játszmáig jutnak, tán nyer is. Mert az azt jelenti, hogy képes volt felülemelkedni a másikon. Nadal játéka alkalmazkodás, a másik beérése. Ebben segítette a salak. Most megtanult kemény pályán és füvön is játszani, támadóbb lett, sebezhetőbb lett a salakjátéka és ki is ismerték. Rá készültek.

De ez csak a játék elmélete. A legyőzhetőség esélye lelki. Soderling gépként próbált játszani, megy is neki (meddig?). Egy gépszerű játék győzte le Nadalt. Rá is sokszor mondták, hogy gépszerű, holott nagyon könnyen kibillent, de ilyenkor valahogy megoldotta és megnyugodott. "Az egész meccsen nem nyugodtam meg", mondta a meccs után.

Ez kulcs.

Nadal játéka nem teniszünnep, hanem emberünnep. Vannak teniszezők, jók, rosszak és van Federer és van Nadal. Ők túlérnek a teniszen, másról szól az, amit csinálnak. Ha nagy formátum kell, felveszik, alkalmazkodnak. Federer elegánsan, a zsenialitás adekvátságával intézi az ügyeket. Érzékeny pokolian, sőt törékeny. Nadal szintén alkot, még ha rengeteget dolgozik, rohan, edz is. Volt egy időszak, amikor úgy tűnt, belebutul a játékába. Megváltozott, fejlődött.

Őket nem a nagyszabás fogja legyőzni - egymás elleni játékaikban mindig nagyszerű dolgok történtek, elvégre egy zseni inspirált egy hőst (kivéve amikor a zseni annyira félt, hogy a hős simán verte, kicsit csalódottan. "kiüresedtem" ahogy Nadal mondja a Federer elleni meccsekről).

Most megverte egy kiüresedett, pusztán technikai értelemben jelenlevő játékos. Aki jobb volt nála, fantasztikusan teniszezett. Nem hagyta, hogy megnyugodjon. Mert a hősök elbuknak - aztán meglátjuk. (Megy tovább az élet - mítoszban ilyen nincs, fura)

Mi lesz Nadallal? Továbbfejlődik, vagy lassú hanyatlásba kezd? Kifárad-kiég hamar vagy még van jó 5 éve? Mi lesz a hősök sorsa?

Milyen jó, hogy vannak még hőstörténeteink.

Nincsenek megjegyzések: