2011. január 31., hétfő

A Fradi sorsa - back to the empire

No,

nem foglalnám össze nagyon, McCabe jött, hogy megmentse és felvirágoztassa a Fradit, ehelyett befektetőt keres, új pálya nem épülhet (kölcsönproblémák és ANTSz-papírok miatt).

Úgy tűnik nekem,
McCabe arra kellett, hogy szanálja a Fradit, kifizesse az adósságokat, végezze el az aljamunkát, hozza fel a csapatot a másodosztályból, majd húzzon el.

Qui prodest?

Hír 2010. október 10-ről:

"A Ferencvárosi Torna Club Kovács Miklós elnök javaslatára Rieb György és Kari Attila elnökségi tagokat javasolja, mint akvizíciós bizottsági tagokat, a labdarúgás részéről Kevin McCabe és Szász András a javasolt személyek az érdemi munka elvégzésére. A végleges döntés várhatóan a jövő heti >csúcstalálkozón< születik meg".
Az írás szerint hétfőn Kovács Miklós, Rieb György elnökségi tag és az FTC Labdarúgó Zrt.-t képviselő Esplanade Kft. ügyvezetője, Szász András megállapodott, hogy - az elnök javaslatára - az FTC Rieb György korábbi elnököt delegálja az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságába. Erről tájékoztatták Kevin McCabe tulajdonost, végleges döntés a jövő héten várható."

(a többi itt)

A további, leendő befektetők felkutatása tehát Szász András ügyvéd munkája volt. Szászról ezt kell tudni (innen):

Szász András (61) neve a rendszerváltás óta eltelt húsz évben számos tisztázatlan állami üzletben felmerült. A rendszerváltozás előtt a COCOM-lista kijátszásán is dolgozó Intranszmasnak dolgozott az üzletember, utána az orosz államadósság lebontásában vállalt szerepet. Közreműködésével az MSZP akkori pénztárnoka, Máté László cége ZIL teherautókat, az FTC későbbi elnöke, Rieb György vállalkozása pedig Aleko személyautókat importált az orosz államadósság terhére (lásd Átverés volt az aranyüzlet, Index, 2009. február 4.).
Szász 1995-ben megalapította a Nádor'95 Rt.-t, amely egy államtitokként kezelt üzleti konstrukció keretében mobiltelefonok lehallgatására alkalmas titkosszolgálati berendezéseket vásárolt volna az orosz államadósság terhére kapott metrókocsik ellenértékéből. Az ügyletre a Nádor'95 Rt. 33,4 millió dolláros, államilag garantált „áthidaló devizahitelt" vett fel az akkor Erős János vezette Kereskedelmi és Hitelbanktól, ám a konstrukció bedőlt, és az 1998-as kormányváltás után az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának úgynevezett Nádor-albizottsága hosszan vizsgálta az ügyet (lásd Guruló rubelek II., Élet és Irodalom, 2000. február 25.). A Nádor'95 hatszázmilliós tartozást hagyott az MNB 2001-ben felszámolt bécsi leányvállalatánál, a CW Banknál is, 2003-ban mégis eredmény nélkül szüntette meg a Nádor-ügyben lefolytatott nyomozást az ORFK.
Közvetlenül az 1998-as kormányváltás előtt Szász András a Postabank akkori vezérét, Princz Gábort próbálta megmenteni a londoni Singer and Friedlander bankcsoport bevonásával (lásd Bank bán IV., Élet és Irodalom, 1999/24., jún. 18.). Szász András a Kulcsár-ügyben is feltűnt epizódszerepben (letartóztatása előtt Bécsben találkozott a brókerrel), később Kocsis István tanácsadója lett a Magyar Villamos Műveknél. Ma a Ferencváros angol befektetőjét, Kevin McCabe-et képviseli az Esplanade-cégcsoport vezetőjeként Budapesten.

McCabe, miután mindenhol árulta már a klubot, nem talál vevőre. Ezután kiadja ezt a nyilatkozatot ma (2011.01.31.):

érdekességek:

Elszomorít az, hogy Budapesten a Fradi nemzetközi befektetőjét zárt ajtókkal várták és várják, mely tényt az alábbiak támasztanak alá:
- Szinte egyáltalán nem kaptunk magyar részről szponzori támogatást, annak ellenére, hogy más klubok önkormányzati vagy kormányzati segítséggel ilyen támogatáshoz jutnak.
- Egyes, korábbi szponzoraink - akiket megörököltünk az FTC Labdarúgó Zrt.-vel együtt - megszegték a vállalt szponzori kötelezettségeiket.
- Egy igen jelentős nagyságú, a Zrt. által befizetett ÁFA összeg már nagyon hosszú ideje nem került az APEH által visszatérítésre.
(...)
- Gondot okoz a mindennapi munkában az a "feszült kapcsolat" a Fradi és az Ferencvárosi Torna Club (aki az FTC Labdarúgó Zrt.-ben 5%-os részesedéssel bír) egyes vezetői között, amely helyzet a Ferencvárosi Torna Club elnökének alábbi kijelentése miatt jött létre: "Meg fogjuk venni az FTC Labdarúgó Zrt.-t".
- Határozottan cáfolom azokat a híreszteléseket, mely szerint mások helyett, magyarországi személyek képviseletében és döntései alapján járok el a Fradi ügyében. Bárki meggyőződhet arról, hogy a labdarúgás iránti elkötelezettségem már legalább 20 évre nyúlik vissza, így ezen a területen igen nagy tapasztalattal rendelkezem. Ezért is tettem ajánlatot 2008-ban az FTC Labdarúgó Zrt. és ingatlanjainak megvásárlására a Scarborough Csoporton keresztül, amely teljes egészében a saját családi vállalkozásom.
Minden szurkolóval szeretném ezért megosztani, hogy most érkezett el az idő, a fent említett okokból, hogy a Fradi vezetését más, hasonlóan hozzáértő szakemberekre bízzam. Ezen szándékomról tájékoztattam a politika szereplőit helyi és magasabb szinten is, mostantól tehát tőlük függ, hogy a fentiek megvalósulása mennyire lesz eredményes." (kiemelés tőlem)

azaz

tessék megtenni a tétjeiket.

McCabe tehát úgy gondolta, összefogtak ellene, szerintem Szász, aki Kocsis által Csányival is kapcsolatban lehet/van, Csányi érdekeit képviselte, így Elnök Úr most megkaphatja a kedvenc csapatát. Hiszen...

Update - nincs pénz, McCabe el, de még persze fizessen, jaj, ha eddig nem volt felkutatható befektetőjelölt, most miért lenne? és ki? Meglássuk, de van egy tippem.

Még egy update, Bodoky Tamás összefoglalása MVM-ügyben, ami érinti a Fradi-ügyet is, konklúzióval

Nincsenek megjegyzések: